achtergrond
kleine tekst
kop papierkomttotleven
Draken zijn een grote liefhebberij van mij. Ik denk, omdat ze mooi en sierlijk zijn en toch gevaarlijk, en dus inspirerend en uitdagend om te maken. En omdat ze niet echt bestaan, weet niemand precies hoe een draak eruit hoort te zien, dus wat je zelf bedenkt is altijd goed. Wat ik ook een groot voordeel vind is dat je lekker kunt uitpakken met de kleuren, geen saai bruin of zwart, maar fel blauw, rood of zelfs metallic kleuren. draak uit de muur

 

Nu ga ik een poging wagen mijn techniek voor het nabootsen van vormen te beschrijven. Om werk te besparen is het gebruikelijk dat je begint met een basisvorm. Dat kan een lege plastic fles zijn, een lege doos, de geijkte ballon, wat het meeste lijkt op wat je wilt maken. Het nadeel van plastic flessen is, dat het papier mache er slecht op hecht. Het voordeel is, dat je gebruik kunt maken van de waterdichtheid van de plastic fles.

Voor een grotere of ingewikkeldere basisvorm kun je ook gaas of stukken karton en ductape gebruiken. Laat de basisvorm wel iets kleiner dan het uiteindelijke werk moet worden, want er komt een flinke laag papier mache op en je wilt niet dat armen en benen uit proportie gaan raken.

Als de basisvorm bekend is, is het tijd voor de eerste laag papier mache. Meestal laat ik het de eerste keer bij een dunne laag papier mache van een of twee lagen stevig papier (VPRO-gidsen) en behanglijm. Laat die goed drogen en zorg dat vooral kartonnen basisvormen niet uit proportie raken tijdens het drogen, door de krimp. Als de ondergrond goed droog is, beschermt hij het werk tegen vervorming

door het verdere plakken, mits je tijdens het verdere werk niet kledders lijm gebruikt.

Bij een plastic basisvorm kan het zijn dat je eerste laag niet hecht en het papier mache zichzelf niet op zijn plek houdt. Dan is het verstandig om de eerste laag met houtlijm op de ondergrond te plakken. Dit is een vervelende klus, maar deze eerste laag kranten is de basis waarop je later gewoon met behanglijm kunt gaan plakken.

Je bent nu klaar om de vormen te gaan maken. Dit doe ik altijd met proppen zachtere krant, bijvoorbeeld de Volkskrant. De proppen maak ik een klein beetje nat met lijm, zodat ze lekker hun vorm houden en minder hoekig worden.

Pers de proppen niet helemaal plat en stijf, ze mogen heel luchtig blijven, omdat ze dan lekker veel volume innemen en dus snel werken, en omdat ze dan makkelijk nog iets kleiner gemaakt kunnen worden en precies passend gemaakt kunnen worden. Als de vorm van losse proppen goed is, of als de proppen los dreigen te laten van de ondergrond, is het tijd om ze vast te zetten met een laag papier mache
van sterk papier. Twee of drie lagen is meestal wel genoeg, en kleine stukjes geven een vlakker resultaat dan hele bladzijdes.

Als het werkstuk te nat wordt, kun je het tussentijds laten drogen. Als je het hele werkstuk met proppen in vorm hebt gebracht, zie je zelfs een binnenwerk van gaas niet meer door het papier mache heen. Dat is het grote voordeel van deze methode. Ook is het veel makkelijker om natte krant te vormen, dan om gaas of karton te vormen, en er dan een heel dunne laag papier mache overheen te doen, zoals meestal gebeurt.

draak in kooi
t